- Michael de Lima Ribeiro este Regional Sales Manager Orkel AS și a participat în calitate de Professional Partner în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, care a avut loc în perioada 18-19 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema “România Agricolă Europeană”.
„Compania este lider de piață la compactoare agricole și se focusează pe eficientizarea consumului de resurse. Este o companie activă în industria agricolă, cu peste 70 de ani de tradiție. În 2002 a început să investească în tehnologii noi și anume în compactoare, care au apărut pentru prima dată în Elveția. De atunci tehnologia a evoluat de la an la an.
Care sunt avantajele folosirii echipamentelor de balotat față de silozurile de tip buncăr? Compactarea reduce pierderile prin îndepărtarea oxigenului și, de asemenea, oferă protecție împotriva apei și a pătrunderii diferitelor elemente din exterior. Depozitarea și logistica sunt mult mai facile, baloții putând fi mai ușor de transportat și de vândut decât marfa depozitată într-un siloz de tip buncăr. În plus există un avantaj și de conservare: pierderile sunt doar între 0-2% cu baloții, în vreme ce un siloz de tip buncăr poate avea pierderi chiar și de 15-20%. Iar animalele vor performa mai bine – fermele zootehnice pot măsura eficient acest lucru.
Important la baloți e ca densitatea acestora să fie cât mai mare, pentru ca eficiența să fie cât mai bună. Nu e nevoie de niciun fel de metode de conservare deoarece eliminarea oxigenului este cea mai eficientă și naturală metodă. Iar asta se traduce într-o mai bună utilizare a resurselor și o eficiență mai mare pentru fermieri.
Compania recomandă facturarea nu per număr de baloți, ci per tone pe oră, pentru că o densitate mare a baloților este cea care duce la cele mai bune rezultate. Clienții pot învăța să aibă o trasabilitate mai bună a tuturor proceselor din fermă, iar baloții îi pot ajuta în acest sens. Această tehnologie este în continuă dezvoltare, se instalează senzori mai performanți pentru ca fermierii să știe permanent ce material este încărcat în camera de compactare, care este greutatea, temperatura, valoarea energetică, când a fost făcut balotul – iar toate aceste informații sunt trasabile. Suntem ceea ce mâncăm, deci e foarte important ca și animalele pe care ajungem să le consumăm să mănânce hrană de calitate.
Datele furnizate de compactor de-a lungul procesului de realizare a baloților sunt stocate într-un cloud și pot fi accesate oricând. Rezultatul este, așadar, o mai mare profitabilitate a fermelor.
Se vorbește tot mai mult despre sustenabilitate, care nu înseamnă însă numai procese mai ecologice, ci și tehnologii ca aceasta, care măresc eficiența utilizării resurselor naturale folosite în gestionarea fermelor.”
Foto© romanianagriculture.ro