Agricultura României, de acum înainte, în viziunea lui Mihai Răzvan Moraru, Fondator şi acţionar Agro-Est Muntenia. Parte a campaniei de comunicare prilejuită de edițiile 2025 ale Conferințelor Regionale de Agribusiness „Fermierii Noștri”, care au loc în Banat, Transilvania, Oltenia și Moldova, prima fiind la Timișoara, pe 26 februarie – mai multe despre eveniment aici
“Agricultura globală se află într-o criză majoră în ultimii ani, iar cauzele sunt multiple.
În primul rând, încă de la începutul pandemiei, în 2020, costurile inputurilor au început să crească, iar în 2022, acestea au explodat, după începerea războiului din Ucraina. Chiar dacă au existat în campania 2022-2023 și creșteri ale prețurilor la cereale, ele nu au acoperit creșterea costurilor.
Însă problemele agriculturii sunt mai profunde.
Agricultura, ca și activitate economică, este într-o stagnare sau o scădere la nivel global. De cele mai multe ori, acest proces se observă mai clar în țările aflate în dezvoltare, unde industria, iar mai apoi serviciile, încep să devină mai importante ca pondere în PIB, număr de angajați și cifră de afaceri.
Însă acum avem mai mulți factori care amplifică această criză, cum ar fi: scăderea puterii de cumpărare la nivel de consumator, creșterea producției în ultimele patru decenii (în România avem o creștere de patru ori a producției), scăderea populației active în ultimele două decenii în țările dezvoltate, creșterea suprafeței agricole la nivel global, schimbările climatice și, mai nou, războaiele comerciale și impunerea taxelor de import.
Așa se face că profitul la nivel de fermă suferă pe fiecare continent, iar fermierii încă nu se pot adapta acestor factori limitativi.
Agricultura României a suferit și mai mult, datorită unui factor care a amplificat aceste pierderi: seceta din ultimii ani, care a condus la o decapitalizare masivă, dar și la un acces limitat la finanțare.
Agricultura României, ca și cea globală, are nevoie de o adaptare rapidă și de o schimbare profundă, atât la nivel de fermier, cât și la nivel de autoritate publică, care finanțează și reglementează activitatea agricolă.
În primul rând, nu toți fermierii ar trebui să folosească aceeași tehnologie, să înființeze aceleași culturi, să urmeze același mod de pregătire al solului. Ne lipsesc soluțiile aplicate pe specificul fiecărei zone și pe posibilitățile de producție și financiare ale fiecărei ferme.
Iar fermierii au astăzi soluții pe care le pot folosi: serviciile! Dar le folosesc prea puțin. Analiza de plantă, de sol, de apă, stațiile meteo, aplicațiile conectate la senzorii din câmp, interpretarea datelor cu inteligență artificială – toate sunt acum disponibile. Iar ele pot oferi informațiile pe baza cărora fermierii își pot adapta tehnologia și pot optimiza costurile.
Spre exemplu, analiza de plantă îi oferă fermierului poza de moment, după primele fertilizări realizate la înființarea culturii sau imediat după, oferind plusuri și minusuri nutriționale. Ea poate fi utilizată până în fazele avansate de dezvoltare, cu mai puține pierderi de producție, pentru că sunt eliminate deficiențele nutriționale, dar se face și economie, deoarece se reduc dozele pentru elementele aflate în exces.
Un alt punct important este nișarea fermierului la nivel de cultură. Este important ca diversificarea să înceapă în cât mai multe ferme, pentru a găsi noi culturi și noi tehnologii, mai profitabile și mai sigure. Și sunt multe variante, de la sorg și năut până la culturi speciale de migdal, lavandă sau legume în câmp.
Determinarea piețelor este un alt punct important pentru fermieri, care vine la pachet cu punctul anterior. Culturile speciale necesită alte piețe de desfacere, poate de multe ori chiar piețe locale sau industrii naționale/regionale. Asta înseamnă că acea nouă cultură, după ce a fost testată, trebuie să se regăsească într-un plan de producție industrială sau zootehnică, sau acea producție poate fi vândută direct către un comerciant.
Un alt punct extrem de important va fi costul de finanțare. Care are un impact mare în costul de achiziții, mai ales în astfel de perioade cu dobânzi mult mai mari. Fermierii ar trebui să își construiască bugete diferențiate, analizând diferența de preț între achiziții pe credit furnizor și prețul pentru plata în 30 sau 60 de zile. Optimizarea acestor costuri financiare, utilizând soluții de finanțare bancare sau programe de finanțare oferite de stat, poate aduce importante economii în buget.
Fermierii își pot diversifica venitul și prin calitatea producției agricole. Astăzi poți fi cultivator de grâu, însă poți avea diverse tipuri de cultură. De la grâu durum pentru industria de panificație, la grâu furaj pentru zootehnice sau grâu consum pentru industria de morărit. Este iarăși foarte importantă și diversificarea parametrilor de producție și de calitate pe aceeași cultură, având o dinamică mai mare a prețurilor de vânzare și, de multe ori, cerere redusă pe un anumit segment de calitate.
Tehnologiile de conservare a resurselor, apă și sol, sunt iarăși obligatorii pentru fermieri. Tehnicile de conservare trebuie atent analizate și gestionate în calculul economic. Există azi multe soluții care pot înlocui fertilizarea chimică, care pot reface calitatea solului, activitatea microbiană din sol, iar refacerea calității solului înseamnă economii în bugetul de investiție/cultură, dar și producții mai bune, chiar dacă inițial avem un cost de investiție în utilaje și produse de tratare a solului.
Suntem într-o etapă de tranziție în acest moment, în care fermierii ar trebui să testeze soluții noi, pentru a se putea adapta la noua realitate economică și climatologică. Deja avem 6 ani consecutivi în care pierderile au fost consistente și este clar că fără a adapta afacerea la acești noi factori, va fi greu de continuat.”
Mihai Răzvan Moraru
Fondator şi acţionar Agro-Est Muntenia