- Leonard Gonciulea este director economic al Maxagro și a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, care a avut loc în perioada 18-19 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema “România Agricolă Europeană”.
„Maxagro operează 10.000 hectare și are 2000 de vaci Holstein. Conducerea este tânără, sub 50 de ani și încearcă un management cu viziuni curajoase. S-a luat act la tendința Uniunii Europene spre agricultura biologică, tendință cu care fermierii nu sunt de acord, dar la care sunt nevoiți să se adapteze. Din acest motiv, de anul viitor 20% din capacitatea terenurilor acestei ferme vor fi convertite pentru producție biologică.
În ceea ce privește zootehnia, se ia în calcul transformarea unei părți din efectivele existente și construirea unor clădiri noi, tot în scopul adaptării la producția zootehnică biologică.
Personalul de la Maxagro este tânăr. Nemaiexistând un învățământ tehnic substanțial în România, acești angajați au trebuit recrutați de unde s-a putut și apoi calificați la locul de muncă. Se fac eforturi pentru fidelizarea lor pentru ca ei să rămână aici și să folosească cunoștințele dobândite. E foarte importantă susținerea și dezvoltarea educației tehnice, pentru a crea profesioniști specializați în acest domeniu. Școlile profesionale sunt indispensabile, altfel degeaba au fermele manageri instruiți și experimentați dacă nu au cu cine să lucreze efectiv pe teren.
Salariul minim de 3.000 lei despre care se vorbește acum în domeniul agroalimentar nu mai este unicul criteriu important pentru atragerea de personal. Salariul contează, desigur, dar angajații aleg un anume job și în funcție de mediul în care urmează să lucreze.
Ferma intenționează să profite în continuare de fondurile și oportunitățile europene existente pentru a se dezvolta. Un efect colateral benefic al acestei strategii este că și alți fermieri de nivel mic și mediu din împrejurimi au început să se dezvolte luând ferma ca exemplu de bune practici.
Managementul de la Maxagro a înțeles că trebuie să își creeze propriile sisteme integrate pentru a nu mai fi atât de mult la mâna procesatorilor, a producătorilor finali și a supermarketurilor. În viitor ne dorim testarea unui model hibrid între agricultura modernă și cea tradițională, dezvoltarea unui abator propriu, a unei fabrici de lactate, un sistem de vânzare la poarta fermei și vânzare zonală. Astfel se vor putea face economii și se va crea și mai multă plusvaloare.”
Foto© romanianagriculture.ro