Fermele viitorului în Ardeal: cu elicoptere, drone și roboți pe șenile

Cei mai importanți fermieri, antreprenori și investitori în agricultură din regiunea Transilvaniei, specialiști cu soluții pentru agricultură și lideri ai administrației locale, județene și centrale au participat pe 7 martie, la Hotel Golden Tulip, la Conferința Regională „Fermierii Noștri” Transilvania 2024. Tema principală din acest an este „Fermieri Pregătiți pentru Viitor”. Vă prezentăm un material realizat de Transilvania Business despre temele abordate în acest an.

Agricultorii din regiune s-au întâlnit la Cluj pentru a vedea cum pot să răzbată pe piața locală în condițiile unei concurențe crâncene nu numai din Europa de Vest și Ucraina, ci și a produselor contrafăcute din China.

Martin Muller, administratorul Păstrăvăriei Albota, deține 1.000 ha de teren și 2.000 de animale în județul Sibiu. “Am preluat o păstrăvărie cu o capacitate de 20 tone; nu am putut să vând decât la Metro, cu mari intervenții, la Sibiu și Brașov, cu 3 euro/kg, în condițiile în care peștele era crescut cu apă rece, la poalele Munților Făgăraș.

Nu am putut să concurez păstrăvii din Italia, Spania, Turcia. Mi s-a spus să vând 2 tone pe lună, iar dacă ajung la 20 tone, să livrez la nivel de țară. Eram prea mic și nu puteam colabora. Acum, din cele 10 tone / lună, 2 tone clientul își ia peștele din bazin. De 15 ani tot cumpăr terenuri în pârloagă, încerc să le comasez, abia acum parcă reușesc.

Eu nu fac agricultură mare, ci zootehnie, am 10 păstrăvari, 10 zootehniști, 20 de oameni în procesare pentru că avem abator, carmangerie, restul de până la 100-120 de oameni sunt bucătari, ospătari. În lanțul acesta ne autogestionăm, iar surplusul îl vindem în băcănie, online, restaurant, magazin de desfacere.

În 10 ani am “îngropat” în agricultură minimum 0,5 milioane € anual în infrastructură: terenuri, grajduri, garduri, lacuri, drumuri, abia acum, în ciuda subvențiilor de la Agenția Națională de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), am ajuns la un profit de de 20-30%. Să recunoaștem: am avut un 2023 cu furaje ieftine, ne-am făcut stoc pentru doi ani, prețul la carne și păstrăv a crescut.

Pentru noi nu prețul este primordial, ci calitatea produsului: să îl putem crește într-o variantă ecologică sau tradițională. Eu pierd mult timp în comasarea terenurilor fiindcă dacă am vecin un fermier inactiv, mă blochează în dezvoltare: îl declară la APIA, primește subvenție, nu mi-l dă în arendă.

Fără comasarea terenurilor, fermierii din România nu au nicio șansă. Nu poți accesa fonduri UE fără carte funciară. Nu e culpa mea, ci a statului, autoritățile măcar să nu ne încurce dacă nu ne sprijină. Complexul nostru turistic are venituri zilnice de 70.000 lei, o rată de profit de 10%, însă acesta trebuie îmbunătățit pe tot lanțul nostru integrat pentru a ne distinge pe piață și a fi o alternativă la supermarketuri”.

Aplicația-minune de la USAMV

“Agricultura este știință, deci pentru a face agricultură trebuie să cunoaștem știința agronomică. Noi pregătim absolvenți care să poată ajunge buni fermieri. Ne implicăm în peisajul economic, agricol regional. Ne pregătim absolvenții pentru mediul agricol: ingineri agronomi, montanologi, mecanici sau de protecție a mediului, pentru ca aceștia să poată practica Agricultura 4.0, cea a zilelor pe care le trăim.

Planul de învățământ are și o componentă particulară, ce ține de specificul agricol regional. Avem în consiliul consultativ al Universității de Științe Agricole (USAMV) Cluj foști absolvenți, reprezentanți ai autorităților locale și naționale. Rolul său este de a putea efectua o practică agricolă cu conținut, unde studenții să poată învăța în fermă activitățile în fiecare perioadă din an, nu doar în practica de vară sau primăvară.

Antreprenorii pot să ne ajute să introducem în acest plan discipline de actualitate care creează competențe pentru viața actuală. În afară de stațiunile noastre agricole, avem câmpuri de cercetare în care testăm produse și tehnologii noi pentru ca viitorul fermier să știe să își aleagă input-urile adaptate nevoilor climatice și echipamentele necesare.

Asigurăm și consultanță gratuită pentru fermieri, cu sprijinul Fundaţiei READ prin platforma AGRIM. Fermierii apelează la noi, iar cadrele didactice se vor deplasa, fără niciun fel de cost, să identifice problema. Platforma noastră de consultanță funcționează online, cu o aplicație pe telefonul mobil. Fermierul poate să facă o fotografie și să o trimită cadrului didactic sau cercetătorului, cu o plantă afectată de o boală, un dăunător, o carență legată de aplicarea îngrășămintelor și va primi recomandarea, soluția.

Aveți și informații despre vreme, iar dacă introduceți datele de la APIA și vreți să semănați pe o anumită parcelă, aplicația vă atenționează că anul trecut ați folosit o premergătoare care nu merge sau vedeți că mâine plouă și nu puteți intra. Dacă introduceți analizele de sol, vă spune cu ce și când să fertilizezi, iar după datele satelitare și colorația plantelor, dacă ai o deficiență nutrițională sau un atac de dăunători, ca să poți să îl identifici.

În final, poți să îți calculezi întreaga cheltuială cu fiecare cultură, ținând cont cu costurile cu locurile de muncă. Aplicația îți spune, la nivelul de producție din anul acesta, dacă ești rentabil sau nu, cu condiția să fii corect atunci când introduci toate datele.

Noi vrem ca fermierul să meargă în direcția unei agriculturi durabile – prin care eu înțeleg orice agricultură de precizie, de 4.0, efectuată corect care are grijă de mediul înconjurător, dar care în același timp răspunde și unor exigențe de natură economică pentru fermier pe termen lung, gândindu-ne la o populație a omenirii care se află într-o continuă creștere și care are nevoie de o hrană sănătoasă”, a spus Roxana Vidican, decanul Facultății de Agricultură – USAMV Cluj.

Cum se face irigarea pe dealuri

Claudiu Plătărescu, agronom în cadrul Netafim – EPRS, s-a referit la serviciile integrate de irigații. Printre soluțiile propuse s-au numărat irigarea prin aspersie, planurile de fertirigare, irigarea prin picurare în zona de deal, digital farming (stații meteo și senzori ce monitorizează apa din sol – inclusiv cu imagini satelitare).

“Cu ajutorul senzorilor pot să văd activitatea rădăcinilor și să gestionez irigarea fertilizanților, să fac o irigare corectă, ca să nu duc fertilizantul mai jos de rădăcini și să nu poluez pânza freatică.

Unul dintre proiecte îl reprezintă introducerea dejecțiilor pe linia de picurare. Zona Transilvaniei nu este foarte irigată față de Sudul României sau Banat, însă apar și aici perioade de lipsă de precipitații. Irigarea este o unealtă în plus fiindcă poate fi combinată și cu fertilizarea”.

Valentin Mărginean administrează ferma de familie Klaus Agrar din Adămuș (județul Mureș) unde cultivă 1.400 ha cu grâu, porumb, rapiță, floarea-soarelui și soia. “Deja avem nevoie și în centrul țării de irigații, sunt mai multe perioade în an când se întâmplă să fie secetă excesivă, arșiță. Planuri este greu să ne facem, nu știm care va fi viitorul agriculturii, așa de dezamăgit nu am fost de 20 de ani.

Astăzi, ca fermier, mă simt abandonat. Prin investiții, mai ales în utilaje, încercăm să trecem de aceste perioade grele care sunt acum și mai ales care vor urma. Am încercat să reducem foarte mult cheltuielile, prin captări de apă, venim cu soluții de fertilizare mai exacte, în funcție de ceea ce are nevoie planta și de specificul terenului, semănat cu normă variabilă”.

Criză de apă în Transilvania

“În Transilvania avem o problemă a sursei de apă, la modul în care avem apa la dispoziție, nu avem râuri toți în apropiere, iar atunci trebuie să apelăm la celelalte variante: ori puț, ori lac artificial pentru care nu avem programe și proiecte. La puțuri, în multe zone ale Transilvaniei avem sare, nu poți să forezi pentru apă la mare adâncime pentru că vine cu o concentrație salină mare.

Apele din izvoarele de suprafață trebuie să le colectezi, dar lacul nu îl poți face la deal, ci numai la vale, unde ai probleme cu terenurile fragmentate, având diverși proprietari. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare nu are niciun program; există șanțuri neîntreținute, abandonate pe care este foarte greu să ți le dea în administrare sau concesiune.

Ni se spune să ne asociem ca să ni se permită acest lucru, dar cu cine să mă asociez dacă unul de lângă mine are șanțuri, iar altul nu are și nu îl interesează? În Transilvania trebuie să avem soluții și programe cu finanțare europeană deoarece aceste investiții sunt foarte costisitoare, ca să putem face acele lacuri artificiale, relieful aici fiind foarte deluros.

Fermierilor transilvăneni le este greu să concureze cu cei din Sudul României care beneficiază de sisteme de irigare, subvenție la energie și fac o recoltă dublă; de asemenea costurile de prelucrare sunt aici mult mai mari. Statul ar trebui să facă o diferențiere între zonele de irigații”, a semnalat Sorin Bota, administrator al unei ferme din comuna Aiton (județul Cluj).

Aquapark cu brânză de burduf

Marius Bîcu administrează, la Ferma cu Omenie, 800 ha de teren arabil, majoritatea cultivate cu cereale, dar și o pășune de 200 de ha, iar fabrica de lactate este una dintre cele mai importante investiții în domeniu din județul Alba. “Acum trei ani am cumpărat un teren de 4 ha în Ocna Mureș pe o platformă industrială dezafectată ca să facem o fabrică mai mare și mai eficientă, pe 10.000 mp.

Ne-am trezit că la băile sărate au apărut un aquapark, un hotel, pensiuni. Nu puteam să trecem cu tirurile de lactate printre oameni în șlapi, așa că am regândit proiectul, printr-un nou plan urbanistic zonal, cu cinci unități de producție mai mici, parc public, grădini comunitare, alei pentru bicicliști. Ne-am gândit să profităm de acest val turistic de 1-2.000 oameni pe zi, dându-le liber acces la procesul de fabricație a brânzeturilor.

I-am transformat pe turiștii din Cluj-Napoca sau Târgu Mureș în ambasadorii noștri. Este clar că nu putem concura cu marii producătorii din Olanda, însă putem fi foarte competitivi pe partea de brânzeturi proaspete, produse în aceeași zi, care trebuie consumate în 1-2 zile, sau smântâna în 5 zile. Proiectul nostru este pe termen lung, de 20-25 ani, mai cuprinde un restaurant, after school.

Noi suntem apreciați mai ales pentru brânza de burduf pe care românii o cumpără acum, în medie de două ori pe an. Este minunat să vinzi direct, să vină oamenii la poarta fermei, să comande la birou, e un fel de nișă a nișelor, unde vin multinaționalele peste noi. Livrăm acum 60% la export, 10% în retailul modern, avem vânzări lunare în online de 100.000 de lei. dar visul meu este să dublăm anual consumul local”.

Invazia roboților autonomi

Nicu Deaconu, director național de vânzări la compania Vantage, a amintit despre gestionarea datelor și sistemul informațional care permite luarea corectă a deciziilor în fermă, digitalizarea și automatizarea în fermă, imaginile satelitare, dronele agricole, chiar roboții autonomi pe șenile.

“România era pe locul patru la grâu ca producție în Europa, însă ca productivitate la hectar foarte departe de Germania, de pe locul doi. Pentru a face performanță în România trebuie să ținem cont de colectarea datelor pentru a putea lua decizii optime și în cunoștință de cauză, respectiv utilizarea echipamentelor la capacitate maximă pentru că tehnologia evoluează rapid. Altfel riscăm să nu fim competitivi”.

Alexandru Mătieș gestionează lanțul integrat Morile Mătieș de Maramureș care cuprinde atât partea de agricultură, cât și mori de grâu și porumb, fabrică de paste făinoase scurte integrale, cu metodă de uscare lentă, având o capacitate de 500 kg/oră. “Am mizat pe porumbul sticlos și am înființat o fitofarmacie pentru a livra și altor fermieri semințe din acest soi vechi românesc.

Ideea este ca aceste cereale să fie procesate în proximitate, iar produsele să ajungă în hipermarketuri. Am reușit să intrăm în două rețele, însă nu este suficient pentru capacitatea noastră de producție. Prin această integrare vrem să economisim costurile logistice pentru a putea să redirecționăm banii în fermele proprii”.

“Suntem sufocați de birocrație, trebuie să ținem zilnic evidența actelor. Fermierii noștri îmi zic că ar trebui să stăm o zi pe săptămână la birou numai pentru aceste acte, noi nu avem timp de așa ceva”, a remarcat Cristian Andor, președintele Cooperativei Agricole Crișana Lact, ce administrează 3.000 ha în județul Bihor.

Indienii, mai productivi ca românii

Dorin Bob este proprietarul MIB Prodcom, care deține brandul Arovit, cultivă 500 ha, dintre care 70 folosite pentru ferma de legume. “Fructele le procesăm la Aiud, iar legumele, la Valea lui Mihai. Am constatat apoi că bazinul legumicol din jurul fabricii a dispărut, fermierii au îmbătrânit, fiind nevoiți să aducem ardei din Serbia și roșii din Ungaria.

Eu nu aș condamna atât de mult invazia de cereale din Ucraina, mai bine decât să avem rușii la graniță, și așa 80% dintre investițiile străine din România s-au oprit din cauza războiului. Vedem în hipermarketuri roșii cu amidon și miere cu siropuri aduse din China. Noi am decis să înființăm propria fermă de legume pe nisip, după sistemul aplicat într-un kibuț din Israel. Din cele 70 ha cu legume, 55 ha sunt irigate.

La Nepocoi (județul Satu Mare) am demarat un proiect pe 460 ha constând într-o livadă cu aluni, pe baza unui contract semnat pe 10 ani cu producătorul de ciocolată Ferrero, pe care vrem să îl extindem la 1.000 ha, prin înființarea Cooperativei Pădurea cu Alune, în această vară.

La livada cu aluni am început tratamentele cu elicopterul, vom face monitorizarea cu drone la membrii cooperatori, vom avea un laborator de multiplicare a plantelor in vitro pentru a le produce în cantități mari la prețuri mici – cu Universitatea din Oradea. Am adus tractoriști din India care au o productivitate mult mai mare decât românii și știu să folosească tehnologia, GPS-ul.

Din păcate, băncile din România pun bețe în roate agricultorilor, cer garanții peste garanții – și nu terenuri, ci apartamente în Cluj, că sunt mai vandabile. În loc să avem dobânzi de 4-5%, se ajunge la 13-15%, iar furnizorii de inputuri ne măresc prețurile cu 30% pentru că ni le livrează după câteva luni.

Trebuie să acceptăm că suntem în Transilvania, unde sunt suprafețe mici de terenuri, nu putem să concurăm sudul la cultura mare, degeaba merge la București să protestăm cu tractoarele. Sunt zeci de fermieri care încep să returneze în valuri utilajele luate în leasing, în Cluj sunt cel puțin cinci ferme de vânzare care anul trecut mergeau bine.

Facem eforturi să fim competitivi. Ne vom punem panouri fotovoltaice să creăm insule energetice ca să nu mai plătim facturi la Hidroelectrica și să furnizăm noi energie localitățile din jur, ne cumpărăm tractoare electrice ca să nu mai consumăm deloc motorină, facem o cooperativă piscicolă prin transformarea terenurile părăsite în mii de lacuri, investim în sere verticale, agroturism, tabere de copii”.

Conferințe cu 1.200 de fermieri

Conferința regională “Fermierii noștri” de la Hotelul Golden Tulip i-a mai avut printre vorbitori pe Horațiu Buzgău – Agrind, Emil Zurgălău – Maschio Gaspardo, Dacian Badea – Fermele Ecologice Silvania, Ana-Maria Samuilă – BCR, Stelian Folică – Ecofol, Ovidiu Onișor – Ada Prod Com, Mihaela Rozor – APIA Cluj.

Printre temele dezbătute s-au aflat investiții și inițiative în regiune, noi tehnologii, asigurarea culturilor, atragerea finanțărilor, digitalizare, irigații, politici agricole, creșterea productivității și profitului, managementul performant. Participanți sunt antreprenori și investitori din agricultură, lideri ai asociațiilor profesionale, companii cu soluții agricole, reprezentanți ai mediului instituțional.

Conferința se înscrie într-o serie organizată de BORO Communication și platforma Romanian Agriculture, alături de cele de la Timișoara, Craiova și Iași. Vor fi urmate de două forumuri internaționale, la București: Romanian Agriculture Leadership Forum, Romanian Agriculture Processing Forum și de Seara Marilor Fermieri. Cele șapte evenimente adună 1.200 de fermieri, din 28 de județe, cu peste 500 ha fiecare.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențialăi

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 


Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele trei categorii ale ediției din 2020 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului și Spitalul Anului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Newsletter

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”