Conferința „Fermierii Noștri” de la Timișoara a deschis seria de evenimente din cadrul singurei rețele naționale pentru agribusiness din România. Tema principală din acest an este „Fermieri Pregătiți pentru Viitor”.
Marii fermieri din Banat au participat pe 16 februarie, la Hotel Continental Timișoara, la un dialog despre cum ne putem pregăti împreună mai bine pentru viitor în agricultură, fie că este vorba despre investiții, noi tehnologii, asigurarea culturilor, atragerea finanțărilor, digitalizare, irigații sau politici agricole mai bune.
Fermierii din program au program au vorbit despre cele mai recente investiții, despre problemele cu care se confruntă și despre planurile de dezvoltare sau obiectivele pentru viitorul apropiat.
Dimitrie Muscă, Director al Combinatului Agroindustrial Curtici, a investit în ultima jumătate de an în utilaje și spații de depozitare.
„Cele mai mari investiții recente au fost 3 tractoare de 500 de cai putere, discuri, scarificator. Am depus proiect pentru a schimba un FNC la complexul de la Curtici în valoare de aproximativ 500.000 de euro și mai am în derulare instalarea a încă 3 silozuri, din care 2 de câte 4 mii de tone”.
Una dintre principalele recomandări pentru fermierii prezenți a fost să-și construiască afaceri cu circuit închis pentru a-și valorifica produsele.
„Pe noi ne-a ajutat foarte mult această producție în lanț. Pe lângă cele 7600 hectare de pământ, avem 2 abatoare, o brutărie, 50 de magazine de industrie alimentară. Laptele îl vindem și la fabrică și în magazinele proprii, iar carnea de la bovine ajunge în magazinele noastre. Ideal ar fi să se unească producători cu diferite produse și să-și facă magazine proprii, de proximitate.”
Stănescu Lucian, Product Manager, Maschio Gaspardo România, a prezentat gama de utilaje pentru gestionarea întregului ciclu de culturi, dar și academia grupului, dedicată cunoașterii tehnice și comerciale.
Alexander Degianski, Consilier al Ministrului Agriculturii și Board Director în cadrul Forest & Biomass România, a vorbit despre felul în care a evoluat tehnologia și s-au transformat activitățile agricole în cadrul agribusiness-ului pe care-l administrează punând accentul pe beneficiile unei agriculturi intensiv ecologice. Una dintre cele mai importante investiții recente este un utilaj de erbicidat special adaptat nevoilor fermei:
„Va fi, cel mai probabil, prima mașină din Europa care va face erbicidare green-on-green bazată pe inteligentă artificială și machine learning. Voi erbicida astfel doar buruienile și voi scuti orice plantă de cultură de erbicid. În primul an rata a fost de 65%, dar în 3 ani mi s-a promis că rata de succes poate ajunge la 99%. Deși această tehnologie nu este ieftină și costă câteva sute de mii de euro, cred că în 3-4 ani putem amortiza investiția pentru că eu folosesc erbicide în valoare de aproape 150.000 de euro pe an”. Pentru a face performanță, Alexander consideră că este nevoie de diversificarea culturilor, investiția în irigații și dezvoltarea rețelei de căi ferate.
Ana Samuilă, Head of Agribusiness & Food, BCR, a vorbit despre puterea deciziilor educate financiar, despre 5 capcane de evitat în afacerile agricole și despre opțiunile de sprijin pentru fermieri.
Hary Masay, Administratorul Ferme D’Agro, a observat că în România peste 70 la sută din cartofi erau importați și a decis să-și deschidă alături de partenerul său Begian, în 2022, o fermă nouă de procesare și depozitare a cartofilor în care s-au investit peste 2 milioane de euro. Irigațiile și sursele de energie regenerabilă se numără printre investițiile cele mai recente ale fermei din Caraș-Severin.
„Noi folosim creditele IMM invest, unde dobânzile sunt subvenționate, care cred că ne pot ajuta pe noi ca fermieri mai mult decât o creștere a subvenției de la APIA, de exemplu. Partea de Vest a Europei, s-a dezvoltat datorită creditelor cu dobânzi mici.”
Stelian Folică, Business Development România, Ecofol, a descris modalitățile de adaptare la provocările și schimbările actuale din agricultură, de la îngrășămintele cu protecție împotriva pierderilor la gestionarea riscurilor și integrare.
Tiberiu Kasa, administratorul Kasa Agro Prest, +1200 ha, a vorbit despre câteva dintre paradoxurile din agricultură.
„Atunci când spun că sunt pilot, în comunitate, sunt considerat un membru valoros, dar când spun cuiva că sunt fermier reacția nu e nici pe departe aceeași. Zborul oamenilor cu avionul e opțional, dar să mănânce e o necesitate!
Investesc în agricultură toată energia și resursele, ca toți ceilalți fermieri care vor să fie performanți, și cu toate astea, după un an bun, cu producții peste medie, eu închei cel mai slab an financiar.
În această activitate eu am niște parteneri materiali pe care mă bazez și un partener nematerial, politica și politicienii din București și Bruxelles. Toți partenerii mei materiali și-au ridicat costurile produselor lor, dar eu vând produsul meu cu același preț de acum 5 ani și asta mă pune într-o dilemă.”
Claudiu Platarescu, Agronom, Netafim powered by EPRS România, a promovat „cultura” iritațiilor și a serviciilor integrate în România, soluțiile de irigare la cheie și sistemul hibrid.
Nicu Deaconu, Director Național de Vânzări, Vantage, a arătat cum pot fi digitalizate și automatizate fermele, prin gestionarea datelor, prin sistemul informațional de suport al deciziilor în fermă, prin utilizarea dronelor și a roboților autonomi.
Despre investițiile recente din fermele proprii, obiectivele viitoare și problemele cu care se confruntă au discutat din Arad: Cosmin Micu – Procereal Agrosan, Emanuel Iercan – Terracult, Radu Moț – Agro Solaris, Dorin Toma – Agromec Iermata Neagră, Arad și din Timiș: Traian Dogar – Banat Agri Group și Adrian Iacob, Agrivinia 2010. La dialog au participat și Stelian Triponescu Director Executiv, APIA Arad și Decanul Facultății de Agricultură, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, Prof. Dr. Florin Imbrea.
Conferința Regională „Fermierii Noștri” Banat 2024 a fost organizată de BORO Communication, în parteneriat cu Maschio Gaspardo România, Netafim powered by EPRS Romania, Ecofol România, Vantage, BCR, OSCAR Downstream și ALL-GENERATING.
Seria de evenimente „Fermierii Noștri” continuă pe 7 martie la Cluj-Napoca, 22 martie la Craiova și 12 aprilie la Iași.