În cadrul conferințelor regionale „Fermierii noștri” organizate de Boro Communication și RomanianAgriculture.ro în perioada februarie – aprilie în Banat, Transilvania, Oltenia și Moldova am putut observa că investițiile în sistemele de irigații reprezintă o constantă pentru performanță în fermele din toate regiunile României.
În județul Neamț, ing. Balcan Vasile cultivă în cadrul Marsat SA peste 2600 de hectare cu rapiță, grâu, orz, floarea-soarelui, porumb, sfeclă. Acesta are în plan dezvoltarea unei stații proprii de irigații cu alimentare din Siret, dar și extinderea suprafeței irigate din câmp cu încă 150 de hectare până la finalul anului.
În Vrancea, Samuel Vlad administrează alături de tatăl și fratele său ferma Locacombine din Galați în cadrul căreia cultivă peste 2000 ha cu grâu, orz, rapiță, porumb și soia. Samuel consideră că succesul fermei lor se datorează suprafeței mari irigate, acesta fiind segmentul în care s-au făcut cele mai mari investiții: „avem în fermă toate metodele de irigat: picurare sezonieră și subterană, tamburi, pivoți etc.”
În Dolj, din cele 1400 de ha gestionate de Biz Solutions în localitatea Moțăței, 1200 sunt irigate. Cu ajutorul acelorași instalații se realizează și fertilizarea în cadrul fermei moderne administrate de Roxana Ghiță: „Plus valoare pe sistemele de irigații o reprezintă tehnologia de fertirigare cu pompele de dozaj fertilizant lichid conectate la tablouri inteligente, asigurând o irigare de calitate și de mare precizie”, a declarat Roxana. Tot în Craiova, în cadrul fermei Isolde Farms, care exploatează peste 7000 de hectare, au fost obținute și premiate la nivel național cele mai mari producții de porumb la categoria teren irigat.
Alături de fermieri și autoritățile investesc sume importante în extinderea și reabilitarea sistemelor de irigații județene. În Iași suprafața teritoriilor amenajate cu lucrări pentru irigații e de 42.000 de hectare și toată infrastructura principală aferentă hectarelor administrate se află în diferite stadii de modernizare. Directorul ANIF, Marius Horea-Șerban, a semnat în luna martie a acestui an un nou contract de reabilitare a două stații în valoare de 57 milioane de lei, pentru o suprafață de 21.000 de hectare: „ Pe cei 83 de km de canale de irigații pe care le avem în administrare, anul trecut au fost furnizați 21 de milioane de metri cub de apă, iar costurile cu energia au fost de aproximativ 4 milioane de lei.”
Pentru a ține pasul cu necesitățile fermelor, companiile din domeniul irigațiilor dezvoltă concepte inovative: irigarea prin aspersie, fertirigare, irigarea prin picurare în zona de deal, introducerea dejecțiilor pe linia de picurare, digital farming (stații meteo și senzori ce monitorizează apa din sol – inclusiv cu imagini satelitare). Claudiu Plătărescu, agronom în cadrul Netafim – EPRS: „Cu ajutorul senzorilor pot să văd activitatea rădăcinilor și să gestionez irigarea fertilizanților, să fac o irigare corectă, ca să nu duc fertilizantul mai jos de rădăcini și să nu poluez pânza freatică.”
Colaborarea dintre fermieri, sectorul public și cel privat este esențială pentru sustenabilitatea fermelor, investițiile în irigații fiind în contextul climatic actual o necesitate pentru asigurarea securității alimentare, și nu doar o tendință.
Vom continua abordarea acestui subiect pe 7 și 8 noiembrie, la JW Marriott Grand Hotel din București, în cadrul evenimentelor Seara Marilor Fermieri – Gala Dinner și RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum alături de fermieri reprezentativi din 10 țări și partenerii noștri: Corteva Agriscience, BCR, Ecofol România, Netafim powered by EPRS Romania, Consultech Industrial Supplies, Valley Irrigation și OSCAR Downstream.