RALF 2024 – Romanian Agriculture Leadership Forum
„Agricultura pregătită pentru viitor” este o chemare la acțiune pentru colaborare, inovare și adaptare la schimbările viitoare, asigurând sustenabilitatea, productivitatea și competitivitatea fermelor.
Acum, mai mult ca oricând, este vital să ne concentrăm pe pregătirea pentru viitor a fermierilor și a fermelor. Schimbările rapide din agricultură, datorate progreselor tehnologice, modificărilor climatice și cerințelor de sustenabilitate, cer adaptabilitate și inovare. Agricultura de precizie, automatizarea și inteligența artificială pot îmbunătăți eficiența, productivitatea și sustenabilitatea fermelor, prin practici agricole reziliente și conservarea resurselor naturale. Competitivitatea pe piața globalizată impune acces la piețe internaționale și strategii de marketing inovatoare. Forumul RALF oferă fermierilor o platformă unică pentru a învăța din experiențele altor țări, a adopta cele mai bune practici și a se pregăti pentru viitor.
În ultimii 8 ani, RALF a reunit mari fermieri români, producători, procesatori, antreprenori și companii inovatoare, alături de invitați din toate țările europene, facilitând un amplu schimb internațional de bune practici.
Vorbitori și Parteneri
Airi Külvet
Administrează ferma familiei, cu o vechime din 1684, distinsă cu premiul “Fermierul Anului 2023 în Estonia”. A înființat și rețeaua Grassfed Cattle Quality Scheme, care reunește în prezent peste 100 de fermieri preocupați de calitate și performanță.
David Bell
Conduce ferma Fairfield de peste 1300 ha, distins cu Cereal Grower of the Year 2024 și Farm Manager of the Year, aflat în parteneriat cu Marks and Spencer, Tesco, Aldi și McDonald’s. Producția de orz, cu un record de 14,3 tone la hectar, este utilizată în crearea de whisky marca The Macallan.
James Lacey
Fermierul furnizează floarea-soarelui și Sweet William către trei mari lanțuri de supermarketuri, printre care M&S, a adus business-ul familiei la o cifră de afaceri de 4,5 milioane de lire sterline pe an și a proiectat 3 modele de utilaje pentru colectarea florii-soarelui, Marea Britanie.
Cosmin Iancu
Administrează peste 1100 hectare în Grădiştea, Ilfov. Prin intermediul ideilor noi pe care le-a promovat, a reuşit să crească profitabilitatea şi rentabilitatea afacerii.
Campania de comunicare RALF 2024
Ana Granados Chapatte Director și Secretar General EFFAB – European Forum of Farm Animal Breeders
„În contextul încălzirii climatice și al pierderii biodiversității, felul în care sunt crescute animalele joacă un rol important în reducerea impactului fermelor zootehnice și ajută fermierii să devină mai sustenabili. Împreună cu membrii noștri, EFFAB – European Forum of Farm Animal Breeders promovează creșterea sustenabilă, responsabilă și echilibrată a animalelor, care este un pilon puternic pentru atingerea United Nations’ Sustainable Development Goals.”
Nicolae Șerban, CEO Grup Șerban Holding
„În prezent, ne aflăm în al cincilea an de utilizare a tehnologiei no-till și avem peste 8000 de hectare cultivate folosind această metodă. Rezultatele obținute demonstrează clar eficiența no-till. Acum cinci ani, în anumite parcele, nu aveam producție deloc și nici măcar buruienile nu creșteau acolo. De când folosim no-till, pe aceleași parcele, în ciuda secetei mai severe, am reușit să obținem producție și suntem încrezători că aceasta va continua să crească anual”.
Ioji Zifceak, cofondator al grupului Maxagro
„Pentru Maxagro, o agricultură pregătită pentru viitor înseamnă investiția continuă în tehnologii moderne și sustenabile, precum și în formarea profesională a echipei noastre. Ne concentrăm pe agricultura de precizie și pe soluții inovatoare care cresc eficiența și sustenabilitatea, asigurând astfel un viitor prosper și competitiv pentru fermierii noștri.”
Traian Dogar, Banat Agri Group
„Noi, la Banat Agri Group, considerăm că trebuie să fim pregătiți pentru orice situație întâlnită în teren. Toate tehnologiile au avantaje și dezavantaje și trebuie adaptate pentru specificul și constrângerile fiecărei parcele sau zone.
De asemenea, digitalizarea este obligatorie pentru fermele medii și mari. Aceasta permite luarea unor decizii în cunoștință de cauză, cu date certe și precise, obținute în timp real.”
Vasile Balcan, Director Marsat, +2000 ha
„E nevoie de implementarea unor practici agricole inovatoare și sustenabile pentru a răspunde provocărilor crescute cu care se confruntă sectorul agricol în contextul schimbărilor climatice, creșterii populației globale și a cererii alimentare, diminuării resurselor naturale și a impactului asupra mediului înconjurător.
Utilizarea tehnologiilor moderne precum senzori, drone, roboți agricoli, inteligență artificială și analiza datelor sunt esențiale pentru a optimiza procesele agricole, reduce utilizarea resurselor și crește randamentul.”
Cristian Stoica, Grânarii – Dă-te pe brazdă
„În contextul actual al agriculturii din România, este esențial să ne concentrăm pe implementarea de tehnologii inovatoare și practici durabile pentru a asigura un viitor prosper. An de an, afacerea în agricultură merge braț la braț cu adaptabilitatea, investiția în infrastructură modernă și formarea continuă.
Prin utilizarea eficientă a resurselor, promovarea agriculturii de precizie și sprijinirea inițiativelor durabile, putem crea un sistem agricol rezilient și competitiv la nivel european.”
Horațiu Oliviu Buzgău, ALLU România
„Cred că este important ca producătorii să investească cu prioritate în zona de procesare și în crearea unei identități a produselor pe care le au în portofoliu.
Este nevoie de un parteneriat public-privat solid pentru creșterea volumului produselor procesate în România și pentru ca piața să fie mai pregătită pentru producătorii autohtoni.”
Lucian Mironeasa, National Brand Manager Netafim powered by EPRS Romania
„Pentru a ne pregăti mai bine pentru viitor în agricultură, fiecare dintre noi trebuie să adopte tehnologii moderne și practici sustenabile. Pentru fermieri, un prim pas esențial este implementarea sistemelor de irigații eficiente, deoarece acestea sunt fundamentale pentru a asigura recolte constante și de calitate în România. “
Markus Steinwendner, KRONE Agriculture
„Pentru noi, la KRONE Agriculture, o agricultură pregătită pentru viitor trebuie să combine inovația cu sustenabilitatea.
În calitate de furnizor de top al tehnologiei de recoltare a furajelor, stabilim zilnic standarde globale pentru a spori profitabilitatea clienților noștri și pentru a contribui la sustenabilitatea aprovizionării globale cu alimente și energie.”
Julius Palm, followfood
„Când vorbim despre societăți pregătite pentru viitor, trebuie să discutăm despre agricultură. Este cel mai important dintre sectoarele aflate în transformare, deoarece are cel mai mare impact asupra depășirii limitelor din agribusiness. Prin urmare, este cea mai mare oportunitate a noastră. Pentru că știm soluțiile.”
Iercan Emanuel, Administrator Terracult Arad +6500 ha
„O agricultură pentru viitor este o agricultură care va permite fermierului să o practice independent de climă și de nivelul de precipitații.
Observăm fenomenul de deșertificare tot mai des, prin urmare investițiile în sisteme de irigații și în echipamente agricole care păstrează apa în sol sunt esențiale. Evident, aici este esențial și aportul autorităților române pentru accesul la sursele de apă.”
Lucian Mironeasa, National Brand Manager Netafim powered by EPRS Romania
„Pentru a ne pregăti mai bine pentru viitor în agricultură, fiecare dintre noi trebuie să adopte tehnologii moderne și practici sustenabile. Pentru fermieri, un prim pas esențial este implementarea sistemelor de irigații eficiente, deoarece acestea sunt fundamentale pentru a asigura recolte constante și de calitate în România. “