RALF 2024 – Romanian Agriculture Leadership Forum
foto RALF 2024 © BORO Communication

„Agricultura pregătită pentru viitor” este o chemare la acțiune pentru colaborare, inovare și adaptare la schimbările viitoare, asigurând sustenabilitatea, productivitatea și competitivitatea fermelor.
Acum, mai mult ca oricând, este vital să ne concentrăm pe pregătirea pentru viitor a fermierilor și a fermelor. Schimbările rapide din agricultură, datorate progreselor tehnologice, modificărilor climatice și cerințelor de sustenabilitate, cer adaptabilitate și inovare. Agricultura de precizie, automatizarea și inteligența artificială pot îmbunătăți eficiența, productivitatea și sustenabilitatea fermelor, prin practici agricole reziliente și conservarea resurselor naturale. Competitivitatea pe piața globalizată impune acces la piețe internaționale și strategii de marketing inovatoare. Forumul RALF oferă fermierilor o platformă unică pentru a învăța din experiențele altor țări, a adopta cele mai bune practici și a se pregăti pentru viitor.
În ultimii 8 ani, RALF a reunit mari fermieri români, producători, procesatori, antreprenori și companii inovatoare, alături de invitați din toate țările europene, facilitând un amplu schimb internațional de bune practici.
Vorbitori și Parteneri

Airi Külvet
Administrează ferma familiei, cu o vechime din 1684, distinsă cu premiul “Fermierul Anului 2023 în Estonia”. A înființat și rețeaua Grassfed Cattle Quality Scheme, care reunește în prezent peste 100 de fermieri preocupați de calitate și performanță.

David Bell
Conduce ferma Fairfield de peste 500 ha, distins cu Cereal Grower of the Year 2024 și Farm Manager of the Year, aflat în parteneriat cu Marks and Spencer, Tesco, Aldi și McDonald’s. Producția de orz, cu un record de 14,3 tone la hectar, este utilizată în crearea de whisky marca The Macallan.


Craig Grant
A câştigat titlul Fermierul Anului 2023 și Ferma Mixtă a Anului 2023, oferite de Farmer’s Weekly din Marea Britanie, iar alături de soția sa au reușit să dezvolte o fermă tehnologică mixtă performantă. Ei dețin 160.000 păsări, 290 de bovine și 1000 ovine.


Kamil Kowalski & Paulina Pogorzelska
Administrează în Polonia, împreună cu mama lor, ferma familiei de 1.000 de hectare, concentrându-se pe cultivarea cartofilor în contextul unui sol dificil. Cei trei sunt preocupați de dezvoltarea tehnologică a fermei moștenită de la bunicul lor.


Cosmin Iancu
Administrează peste 1100 hectare în Grădiştea, Ilfov. Prin intermediul ideilor noi pe care le-a promovat, a reuşit să crească profitabilitatea şi rentabilitatea afacerii.


Ioji Zifceak
Cofondator al grupului Maxagro, unul din cei mai importanți operatori agricoli din România și printre cele mai mari companii agricole cu capital privat din Uniunea Europeană, cu peste 20.000 de hectare cultivate în vestul țării, culturi performante de grâu, rapiţă și porumb.


Alexandru Haită
Director și proprietar al distileriei Măgura Zamfirei 1100 ha, din Teleorman, și administrator al cooperativei agricole Tinoasa formată din 36 de membri cu 21.000 de hectare


Claudiu Plătărescu
Agronom, Netafim powered by EPRS România


Ciprian Dascălu
A fost desemnat cel mai bun forecaster de către importanți agregatori de prognoze macro economice, precum Consensus Macroeconomics și Focus Economics, atât pe întreaga economie, cât și pe indicatori macro individuali. De asemenea, a încheiat mai mulți ani pe prima poziție în clasamentul Bloomberg pentru prognoza diverșilor indicatori macro.
În prezent este Economist Șef și Director de Cercetare al BCR.



Marius Micu
Decan al Facultății de Management și Dezvoltare Rurală, USAMV București
Campania de comunicare RALF 2024


Ana Granados Chapatte Director și Secretar General EFFAB – European Forum of Farm Animal Breeders
„În contextul încălzirii climatice și al pierderii biodiversității, felul în care sunt crescute animalele joacă un rol important în reducerea impactului fermelor zootehnice și ajută fermierii să devină mai sustenabili. Împreună cu membrii noștri, EFFAB – European Forum of Farm Animal Breeders promovează creșterea sustenabilă, responsabilă și echilibrată a animalelor, care este un pilon puternic pentru atingerea United Nations’ Sustainable Development Goals.”


Nicolae Șerban, CEO Grup Șerban Holding
„În prezent, ne aflăm în al cincilea an de utilizare a tehnologiei no-till și avem peste 8000 de hectare cultivate folosind această metodă. Rezultatele obținute demonstrează clar eficiența no-till. Acum cinci ani, în anumite parcele, nu aveam producție deloc și nici măcar buruienile nu creșteau acolo. De când folosim no-till, pe aceleași parcele, în ciuda secetei mai severe, am reușit să obținem producție și suntem încrezători că aceasta va continua să crească anual”.


Traian Dogar, Banat Agri Group
„Noi, la Banat Agri Group, considerăm că trebuie să fim pregătiți pentru orice situație întâlnită în teren. Toate tehnologiile au avantaje și dezavantaje și trebuie adaptate pentru specificul și constrângerile fiecărei parcele sau zone.
De asemenea, digitalizarea este obligatorie pentru fermele medii și mari. Aceasta permite luarea unor decizii în cunoștință de cauză, cu date certe și precise, obținute în timp real.”


Markus Steinwendner, KRONE Agriculture
„Pentru noi, la KRONE Agriculture, o agricultură pregătită pentru viitor trebuie să combine inovația cu sustenabilitatea.
În calitate de furnizor de top al tehnologiei de recoltare a furajelor, stabilim zilnic standarde globale pentru a spori profitabilitatea clienților noștri și pentru a contribui la sustenabilitatea aprovizionării globale cu alimente și energie.”


Cristian Stoica, Grânarii – Dă-te pe brazdă
„În contextul actual al agriculturii din România, este esențial să ne concentrăm pe implementarea de tehnologii inovatoare și practici durabile pentru a asigura un viitor prosper. An de an, afacerea în agricultură merge braț la braț cu adaptabilitatea, investiția în infrastructură modernă și formarea continuă.
Prin utilizarea eficientă a resurselor, promovarea agriculturii de precizie și sprijinirea inițiativelor durabile, putem crea un sistem agricol rezilient și competitiv la nivel european.”


Julius Palm, followfood
„Când vorbim despre societăți pregătite pentru viitor, trebuie să discutăm despre agricultură. Este cel mai important dintre sectoarele aflate în transformare, deoarece are cel mai mare impact asupra depășirii limitelor din agribusiness. Prin urmare, este cea mai mare oportunitate a noastră. Pentru că știm soluțiile.”


Horațiu Oliviu Buzgău, ALLU România
„Cred că este important ca producătorii să investească cu prioritate în zona de procesare și în crearea unei identități a produselor pe care le au în portofoliu.
Este nevoie de un parteneriat public-privat solid pentru creșterea volumului produselor procesate în România și pentru ca piața să fie mai pregătită pentru producătorii autohtoni.”