Conferința „Fermierii Noștri” Oltenia a avut loc pentru prima dată la Craiova ca parte a singurei rețele naționale pentru agribusiness din România. Tema principală din acest an este „Fermieri Pregătiți pentru Viitor”.
Marii fermieri din regiune au participat pe 22 martie, la Hotel Ramada, la un dialog despre cum ne putem pregăti împreună mai bine pentru viitor în agricultură, fie că este vorba despre investiții, noi tehnologii, asigurarea culturilor, atragerea finanțărilor, digitalizare, irigații sau politici agricole mai bune.
Fermierii din program au program au vorbit despre cele mai recente investiții, despre problemele cu care se confruntă și despre planurile de dezvoltare sau obiectivele pentru viitorul apropiat.
Deputatul Daniel Sorin Gheba, fost Vicepreședinte în cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, a deschis sesiunea de discuții cu un mesaj pentru fermierii prezenți.
Costel Iancu, Director Centro-Trans, din satul Padea și Preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Dolj administrează peste 900 de hectare. Acesta a atras atenția asupra posibilității de a economisi prin folosirea tehnologiei și a adus în discuție adoptarea practicilor no-till, însămânțarea de nori și rachetele antigrindină. Principala provocare pe care acesta a menționat-o a fost prețul cerealelor. Pe lângă realizarea lucrărilor cu utilaje moderne și tehnologizarea activității, performanțele fermei se datorează și faptului că întreaga suprafaţă de teren agricol este pretabilă la irigat.
Marian Popa, inginer agronom, lucrează de peste 4 decenii aceleași terenuri dezvoltându-și constant ferma cu utilaje, silozuri și tehnologii moderne. Administrează în cadrul Polirom, în Teleorman, o exploatație de 1.500 de hectare, după model American, pe care cultivă în principal grâu, porumb și floarea soarelui. Acesta ne-a povestit despre felul în care experiența de peste ocean l-a ajutat să devină fermierul de succes de astăzi.

Lucian Stănescu, Product Manager, Maschio Gaspardo România a prezentat gama de produse care include utilaje pentru arat, prelucrarea terenului, semănat, fertilizare, protecția culturilor, prelucrarea fânului și întreținere de spații verzi. Compania se mândrește și cu Academia Maschio Gaspardo, o școală unde grupul dezvoltă cunoașterea tehnică și comercială a utilajelor agricole atât pentru angajați cât și pentru dealeri.
Cornel Stroescu vinde produse de la ferma sa avicolă în supermarketuri cu brandul „De la noi din Mehedinţi” și are în derulare un proiect de 9 milioane de euro pentru extinderea spațiilor de depozitare, a capacității de producție și transformarea reziduurilor în îngrăşământ bio, pentru a putea produce legume ecologice. Înființarea unei bănci mutuale a fermierilor care pe lângă finanțare să asigure fermierii împotriva secetei și a înghețului de iarnă a fost doar una dintre propunerile fermierului din Mehedinți.
Ana Samuilă, Head of Agribusiness & Food, BCR a vorbit despre importanța unui plan de afaceri, despre felul în care fluxul de numerar adecvat previne îndatorarea excesiva, despre cum pot fi evitate deciziile impulsive, despre corelarea finanțării cu nevoia și a subliniat necesitatea apelării la serivicii externalizate pentru performanță în agribusiness.
Prof. univ. dr. Vladu Marius a discutat despre resursa umană pe care o pregătesc în cadrul Facultății de Agronomie a Universității din Craiova. A fost prezentată oferta educațională a facultății, reprezentată de cele cinci programe de studiu de Licență (Agricultură, Montanologie, Silvicultura, Controlul și Expertiza Produselor Alimentare și Măsurători Terestre și Cadastru), cele trei programe de studiu de Master (Consultanță și Management în Agricultură, Protecția Mediului în Agricultură și Management în Agroturism și Calitatea Produselor Alimentare) și Școala Doctorală, Ingineria Resurselor Animale și Vegetale.
Au fost amintite și carierele pe care absolvenții din cadrul USAMV le-au urmat atât în exploatațiile agricole din regiune și din țară, în Stațiuni de Cercetare Agricolă, în diverse servicii de specialitate ale administrației publice locale și centrale, funcționari publici și contractuali ai MADR și instituțiilor subordonate, cât și în învățământul de specialitate preuniversitar și universitar.
Fermierii prezenți la eveniment au fost invitați să se implice în formarea tinerilor ingineri prin acceptarea fără rezerve a parteneriatelor de internship pentru studenți și prin consultarea cu mediul economic agricol, în vederea adaptării curriculei la cerințele noilor condiții ale pieței muncii.
Stelian Folică, Business Development România, Ecofol a prezentat tehnologii de pionierat atât în domeniul îngrășămintelor foliare, cât și a celor granulate și un tip unic de biostimulatori cu efecte de hrănire, stimulare și antistres asupra plantelor.
Adelline Doran, Manager Public, reprezentantul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj a amintit cele trei mari surse de finanțare: Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și Bugetul Național (BN). Au fost prezentate sumele autorizate la plată de centrul Județean APIA Dolj în campania 2023 și câteva informații importante referitoare la campania 2024 și la plățile directe din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027.

Regis Lemaire ne-a povestit despre cum a reușit să înregistreze producții record la porumb datorită irigațiilor, anul trecut. Isolde Farms este una dintre cele mai productive ferme din Oltenia. Pe cele aproximativ 7000 de hectare se cultivă în primul rând cereale, porumbul, floarea-soarelui și grâul ocupând suprafețele cele mai însemnate.
Alexandru Haită, Director al distileriei Măgura Zamfirei și administrator al cooperativei agricole Tinoasa (+21.000 ha) este unul dintre puținii producători autohtoni de whiskey și gin. Acesta ne-a povestit despre Ginul produs în Teleorman care a primit medalia de aur și distincția de „cel mai bun gin din lume” din categoria celor care-și schimbă culoarea la World Gin Awards 2024. Printre propunerile concrete pentru dezvoltarea agribusiness-urilor au fost: înființarea cooperativelor de gradul 3 și nișarea afacerilor, luând în considerare că 80 la sută din succes depinde de marketing.
Mihaela Niculeț, Director General în cadrul Cooperativei Agricole Segarcea, ne-a vorbit despre activitățile desfășurate de membrii cooperativei care exploatează peste 2000 de hectare în județul Dolj.
Claudiu Platarescu, Agronom în cadrul Netafim powered by EPRS România a promovat „cultura” iritațiilor și a serviciilor integrate în România, soluțiile de irigare la cheie și sistemul hibrid. Au fost dezvoltate și concepte precum „Agri Voltaic” care combină energia solară cu agricultura pentru o eficiență maximă.
Roxana Ghiță ne-a povestit despre Ferma Biz Solutions din Moțăței Gară, complet digitalizată. „Funcționăm aproape ca un ceas elvețian. Sunt utilizate ultimele tehnologii prin intermediul platformei Farmsight, cu ajutorul echipamentelor montate atât pe utilaje și echipamente, cât și pe instalațiile de irigat. Plus valoare pe sistemele de irigații o reprezintă tehnologia de fertirigare cu pompele de dozaj fertilizant lichid conectate la tablouri inteligente, asigurând o irigare de calitate și de mare precizie”, a declarat Roxana.
Nicu Deaconu, Director Național de Vânzări, Vantage a demonstrat cum dronele agricole și roboții autonomi pot asigura o aplicare precisă și o producție mult mai bună. Au fost prezentate, de asemenea, soluții pentru digitalizarea și automatizarea fermelor bazate pe un sistem integrat informațional de suport al deciziilor în fermă.
Liviu Chirea administrează grupul de firme Chirea Grup unde lucrează în jur de 3600 de hectare, din care 1000 irigate în localitatea Rusănești, cu propria linie de procesare pentru cereale și oleaginoase. În sectorul zootehnic, grupul deține aprox. 1000 de capete de vaci de lapte, din care 650 sunt în producție, și 400 de vaci de carne. Acesta ne-a vorbit despre 3 provocări cu care se confruntă: rețeaua de desfacere pentru produsele lui, schimbările climatice și nevoia constantă de investiții în irigații și tehnologizare.
Dr. ing. Nanu Ștefan este Director Adjunct Științific în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, Dolj, unde se lucrează peste 2000 de hectare. În contextul schimbărilor climatice actuale în cadrul stațiunii se studiază modalitățile de stabilire/adaptare a tehnologiilor de cultivare pentru majoritatea speciilor agricole cu pretabilitate pentru zona solurilor nisipoase.
„În acest sens, cercetările întreprinse în ultimii ani la SCDCPN Dăbuleni au permis introducerea de specii noi pentru care s-au stabilit și tehnologiile de cultivare: cartoful dulce, specii de arbuști fructiferi (curmalul chinezesc, kaki, etc.). Sunt abordate cercetări și pentru adaptarea tehnologiilor de cultivare la schimbările climatice pentru specii de plante cu pretabilitate pentru zonele cu soluri nisipoase: pepeni verzi și galbeni, cartoful timpuriu, alunele de pământ, etc., modificări care vor contribui la creșterea profitabilității.” a povestit Dr. Ing. Nanu Ștefan.
Conferința Regională „Fermierii Noștri” Oltenia 2024 a fost organizată de BORO Communication și RomanianAgriculture.ro în parteneriat cu Maschio Gaspardo România, Netafim powered by EPRS Romania, Ecofol România, Vantage, BCR, OSCAR Downstream.
Seria de evenimente “Fermierii Noștri” se încheie pe 12 aprilie la Iași cu întâlnirea fermierilor din toate județele Moldovei. Următoarele proiecte, din toamnă, sunt Romanian Agriculture Leadership Forum și Seara Marilor Fermieri.