Cum ne putem pregăti împreună mai bine pentru viitor în agricultură în Oltenia

Conferința „Fermierii Noștri” Oltenia a avut loc pentru prima dată la Craiova ca parte a singurei rețele naționale pentru agribusiness din România. Tema principală din acest an este „Fermieri Pregătiți pentru Viitor”.

Marii fermieri din regiune au participat pe 22 martie, la Hotel Ramada, la un dialog despre cum ne putem pregăti împreună mai bine pentru viitor în agricultură, fie că este vorba despre investiții, noi tehnologii, asigurarea culturilor, atragerea finanțărilor, digitalizare, irigații sau politici agricole mai bune.

Fermierii din program au program au vorbit despre cele mai recente investiții, despre problemele cu care se confruntă și despre planurile de dezvoltare sau obiectivele pentru viitorul apropiat.

Deputatul Daniel Sorin Gheba, fost Vicepreședinte în cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, a deschis sesiunea de discuții cu un mesaj pentru fermierii prezenți.

Costel Iancu, Director Centro-Trans, din satul Padea și Preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Dolj administrează peste 900 de hectare. Acesta a atras atenția asupra posibilității de a economisi prin folosirea tehnologiei și a adus în discuție adoptarea practicilor no-till, însămânțarea de nori și rachetele antigrindină. Principala provocare pe care acesta a menționat-o a fost prețul cerealelor. Pe lângă realizarea lucrărilor cu utilaje moderne și tehnologizarea activității, performanțele fermei se datorează și faptului că întreaga suprafaţă de teren agricol este pretabilă la irigat.

Marian Popa, inginer agronom, lucrează de peste 4 decenii aceleași terenuri dezvoltându-și constant ferma cu utilaje, silozuri și tehnologii moderne. Administrează în cadrul Polirom, în Teleorman, o exploatație de 1.500 de hectare, după model American, pe care cultivă în principal grâu, porumb și floarea soarelui. Acesta ne-a povestit despre felul în care experiența de peste ocean l-a ajutat să devină fermierul de succes de astăzi.

Lucian Stănescu, Product Manager, Maschio Gaspardo România a prezentat gama de produse care include utilaje pentru arat, prelucrarea terenului, semănat, fertilizare, protecția culturilor, prelucrarea fânului și întreținere de spații verzi. Compania se mândrește și cu Academia Maschio Gaspardo, o școală unde grupul dezvoltă cunoașterea tehnică și comercială a utilajelor agricole atât pentru angajați cât și pentru dealeri. 

Cornel Stroescu vinde produse de la ferma sa avicolă în supermarketuri cu brandul „De la noi din Mehedinţi” și are în derulare un proiect de 9 milioane de euro pentru extinderea spațiilor de depozitare, a capacității de producție și transformarea reziduurilor în îngrăşământ bio, pentru a putea produce legume ecologice. Înființarea unei bănci mutuale a fermierilor care pe lângă finanțare să asigure fermierii împotriva secetei și a înghețului de iarnă a fost doar una dintre propunerile fermierului din Mehedinți. 

Ana Samuilă, Head of Agribusiness & Food, BCR a vorbit despre importanța unui plan de afaceri, despre felul în care fluxul de numerar adecvat previne îndatorarea excesiva, despre cum pot fi evitate deciziile impulsive, despre corelarea finanțării cu nevoia și a subliniat necesitatea apelării la serivicii externalizate pentru performanță în agribusiness.

Prof. univ. dr. Vladu Marius a discutat despre resursa umană pe care o pregătesc în cadrul Facultății de Agronomie a Universității din Craiova. A fost prezentată oferta educațională a facultății, reprezentată de cele cinci programe de studiu de Licență (Agricultură, Montanologie, Silvicultura, Controlul și Expertiza Produselor Alimentare și Măsurători Terestre și Cadastru), cele trei programe de studiu de Master (Consultanță și Management în Agricultură, Protecția Mediului în Agricultură și Management în Agroturism și Calitatea Produselor Alimentare) și Școala Doctorală, Ingineria Resurselor Animale și Vegetale. 

Au fost amintite și carierele pe care absolvenții din cadrul USAMV le-au urmat atât în exploatațiile agricole din regiune și din țară, în Stațiuni de Cercetare Agricolă, în diverse servicii de specialitate ale administrației publice locale și centrale, funcționari publici și contractuali ai MADR și instituțiilor subordonate, cât și în învățământul de specialitate preuniversitar și universitar. 

Fermierii prezenți la eveniment au fost invitați să se implice în formarea tinerilor ingineri prin acceptarea fără rezerve a parteneriatelor de internship pentru studenți și prin consultarea cu mediul economic agricol, în vederea adaptării curriculei la cerințele noilor condiții ale pieței muncii.

Stelian Folică, Business Development România, Ecofol a prezentat tehnologii de pionierat atât în domeniul îngrășămintelor foliare, cât și a celor granulate și un tip unic de biostimulatori cu efecte de hrănire, stimulare și antistres asupra plantelor.

Adelline Doran, Manager Public, reprezentantul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură​ Dolj a amintit cele trei mari surse de finanțare: Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și Bugetul Național (BN). Au fost prezentate sumele autorizate la plată de centrul Județean APIA Dolj în campania 2023 și câteva informații importante referitoare la campania 2024 și la  plățile directe din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027.

Regis Lemaire ne-a povestit despre cum a reușit să înregistreze producții record la porumb datorită irigațiilor, anul trecut. Isolde Farms este una dintre cele mai productive ferme din Oltenia. Pe cele aproximativ 7000 de hectare se cultivă în primul rând cereale, porumbul, floarea-soarelui și grâul ocupând suprafețele cele mai însemnate.

Alexandru Haită, Director al distileriei Măgura Zamfirei și administrator al cooperativei agricole Tinoasa (+21.000 ha) este unul dintre puținii producători autohtoni de whiskey și gin. Acesta ne-a povestit despre Ginul produs în Teleorman care a primit medalia de aur și distincția de „cel mai bun gin din lume” din categoria celor care-și schimbă culoarea la World Gin Awards 2024. Printre propunerile concrete pentru dezvoltarea agribusiness-urilor au fost: înființarea cooperativelor de gradul 3 și nișarea afacerilor, luând în considerare că 80 la sută din succes depinde de marketing. 

Mihaela Niculeț, Director General în cadrul Cooperativei Agricole Segarcea, ne-a vorbit despre activitățile desfășurate de membrii cooperativei care exploatează peste 2000 de hectare în județul Dolj.

Claudiu Platarescu, Agronom în cadrul Netafim powered by EPRS România a promovat „cultura” iritațiilor și a serviciilor integrate în România, soluțiile de irigare la cheie și sistemul hibrid. Au fost dezvoltate și concepte precum „Agri Voltaic” care combină energia solară cu agricultura pentru o eficiență maximă.

Roxana Ghiță ne-a povestit despre Ferma Biz Solutions din Moțăței Gară, complet digitalizată. „Funcționăm aproape ca un ceas elvețian. Sunt utilizate ultimele tehnologii prin intermediul platformei Farmsight, cu ajutorul echipamentelor montate atât pe utilaje și echipamente, cât și pe instalațiile de irigat. Plus valoare pe sistemele de irigații o reprezintă tehnologia de fertirigare cu pompele de dozaj fertilizant lichid conectate la tablouri inteligente, asigurând o irigare de calitate și de mare precizie”, a declarat Roxana.

Nicu Deaconu, Director Național de Vânzări, Vantage a demonstrat cum dronele agricole și roboții autonomi pot asigura o aplicare precisă și o producție mult mai bună. Au fost prezentate, de asemenea, soluții pentru digitalizarea și automatizarea fermelor bazate pe un sistem integrat informațional de suport al deciziilor în fermă.

Liviu Chirea administrează grupul de firme Chirea Grup unde lucrează în jur de 3600 de hectare, din care 1000 irigate în localitatea Rusănești, cu propria linie de procesare pentru cereale și oleaginoase. În sectorul zootehnic, grupul deține aprox. 1000 de capete de vaci de lapte, din care 650 sunt în producție, și 400 de vaci de carne. Acesta ne-a vorbit despre 3 provocări cu care se confruntă: rețeaua de desfacere pentru produsele lui, schimbările climatice și nevoia constantă de investiții în irigații și tehnologizare.

Dr. ing. Nanu Ștefan este Director Adjunct Științific în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, Dolj, unde se lucrează peste 2000 de hectare. În contextul schimbărilor climatice actuale în cadrul stațiunii se studiază modalitățile de stabilire/adaptare a tehnologiilor de cultivare pentru majoritatea speciilor agricole cu pretabilitate pentru zona solurilor nisipoase. 

„În acest sens, cercetările întreprinse în ultimii ani la SCDCPN Dăbuleni au permis introducerea de specii noi pentru care s-au stabilit și tehnologiile de cultivare: cartoful dulce, specii de arbuști fructiferi (curmalul chinezesc, kaki, etc.). Sunt abordate cercetări și pentru adaptarea tehnologiilor de cultivare la schimbările climatice pentru specii de plante cu pretabilitate pentru zonele cu soluri nisipoase: pepeni verzi și galbeni, cartoful timpuriu, alunele de pământ, etc., modificări care vor contribui la creșterea profitabilității.” a povestit Dr. Ing. Nanu Ștefan.  

Conferința Regională „Fermierii Noștri” Oltenia 2024 a fost organizată de BORO Communication și RomanianAgriculture.ro în parteneriat cu Maschio Gaspardo România, Netafim powered by EPRS Romania, Ecofol România, Vantage, BCR, OSCAR Downstream.

Seria de evenimente “Fermierii Noștri” se încheie pe 12 aprilie la Iași cu întâlnirea fermierilor din toate județele Moldovei. Următoarele proiecte, din toamnă, sunt Romanian Agriculture Leadership Forum și Seara Marilor Fermieri.

Emanuel Guţan

Country Manager Ecolab Romania, Bulgaria, Ukraina, Moldova

Partener ROHO

 

“Ecolab Romania, prin Divizia Healthcare, oferă soluții de prevenire a infecțiilor care ajută la asigurarea unui mediu mai curat, mai sigur și mai sănătos pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale, ceea ce duce la rezultate îmbunătățite, eficiențe operaționale și satisfacție crescută a pacienților. Modelul nostru unic de livrare a programului de preventive reunește tehnologie de ultimă oră, informații în timp real, servicii furnizate personal și instruire de bune practici. Participarea activă la evenimentele ROHO ne provoacă să identificăm împreună cu specialiștii din spitale, soluții pentru creșterea calității serviciilor medicale românești.”

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector, UMF Iași

Partener Educațional ROHO

 

”A profesa medicina presupune asumarea, zi de zi, a unei imense responsabilități: confortul, sănătatea și chiar viața pacienților noștri depind de noi, de calitatea actului medical pe care îl oferim. De aceea, autoritatea formală sau informală în lumea medicală implică un grad de responsabilitate semnificativ mai ridicat decât în alte profesii. Cum apar liderii în domeniul medical, care sunt condițiile și contextul favorabile apariției lor? În primul rând, un lider medical nu apare, ci se formează. Procesul începe din școală, din învățământul preuniversitar, atunci când se cristalizează atât trăsăturile de caracter ale individului, cât și vocația sa, curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Aceasta este fundația pe care, mai târziu, mediul universitar clădește cunoștințele specifice domeniului medical. Cunoștințele sunt absolut necesare, dar nu și suficiente – un viitor lider în domeniul medical are vitală nevoie de puterea exemplului, de un model care să-l inspire și pe care să-l urmeze în cariera sa. Relația mentor – discipol în medicină este printre cele mai profunde și complexe relații de acest tip și ea va defini și ghida, în timp, profilul viitorului lider. Nu în ultimul rând, un lider în lumea medicală este un om pentru care acumularea permanentă de cunoștințe este la fel de naturală ca respirația. Medicina este un domeniu extrem de dinamic, în care cercetarea aduce în fiecare zi elemente de noutate pe care un lider profesional trebuie să le asimileze pentru a-și conserva acest statut.”

Jens Jakob Gustmann

Philips Health Systems Sales Leader CEE

Master Partner ROHO

 

“Misiunea Philips este de a îmbunătăți viața oamenilor prin inovații relevante pentru întreg ciclul de sănătate, ceea ce noi numim “health continuum”. Viziunea ROHO este similară cu a noastră și suntem încântați să fim Master Partner al acestui eveniment.“

Prof. Dr. Leonard Azamfirei

Rector, UMF Târgu Mureș

Partener Educațional ROHO

 

“Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș susține acest amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical. Suntem o comunitate academică preocupată de viitorul medicinei românești și conștientă de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, aceea de a le oferi absolvenților noștri o educație medicală de elită. Universitățile joacă un rol esențial în formarea viitorilor lideri ai echipelor medicale din spitalele din România. De peste șapte decenii, în centrul medical și universitar Târgu Mureș se formează generații de medici, farmaciști și alți specialiști care sunt dedicați misiunii nobile de a salva vieți și care își aduc aportul la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc. Într-o universitate, viitorii lideri din Sănătate dobândesc cunoștințe medicale solide, competențe, abilități și valori esențiale definirii lor ca profesioniști și ca oameni.”

Vasile Ruscovan

Director General, Kapamed

Professional Partner ROHO

 

“Sectorul sanitar din România este într-o continuă schimbare, întâmpinând noi provocări. Creșterea continuă a calității, dar și a complexității serviciilor medicale pun o presiune continuă asupra bugetelor spitalelor publice și private. Înțelegem competitivitatea pieței serviciilor medicale, crescândă pe an ce trece, în vederea atragerii și păstrării pacienților asigurați medical. Dezvoltarea sectorului medical privat mută spitalele publice din zona prestatorilor de servicii medicale, în zona jucătorilor din marea industrie medicală. Pe cale de consecință, elementele ce țin de maximizare și eficiență a lanțului de aprovizionare și de trasabilitate a consumabilelor medicale, în vederea creșterii productivității, siguranției, securității și realizarea de economii, vor face diferența. Kapamed furnizează cele mai eficiente și sigure soluții RFID de optimizare logistică, adaptabile la nevoile fiecărui spital în parte, iar Convenția Română a Spitalelor este locul unde vă vom împărtăși experiența noastră.”

Raluca Șoaita

ARCHITECT & FOUNDER, TESSERACT ARCHITECTURE

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Îmbunătățirea infrastructurii medicale este critică și urgentă în Romania.

De aceea, competiții precum Romanian Healthcare Awards 2021 sunt mai mult decăt binevenite pentru a face vizibilitate sectorului medical și bunelor practici din domeniu. Încurajez pe toți medicii, echipele medicale și spitalele care au reușit să schimbe ceva, câtuși de puțin în jurul lor în acest an, să aplice și să contribuie astfel la creșterea calității serviciilor medicale în România. “

Andreea Cigolea

Jurnalist

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Am contact în fiecare zi cu medici din toate domeniile, care lucrează atât la stat, cât și la privat. Toți au nemulțumirile lor și consider că a venit momentul ca aceste nemulțumiri să fie aflate de toată lumea. Am văzut în această pandemie medici care sunt adevărate modele de urmat, care au uitat de ei, și-au lăsat și familia pe locul doi, stând peste 12 ore zilnic în spitale. Și cel mai important e de fapt că nu au plecat din țară pentru un trai mai bun, au rămas aici pentru a salva vieți, pentru a fi alături de noi. Cred că astfel de oameni trebuie scoși în față și apreciați la adevărata valoare, pentru că, mai ales acum chiar au nevoie. Romanian Healthcare Awards 2021 reprezintă o ocazie prin care ne putem promova medicii de astăzi și mă bucur că pot face și eu parte din acest proiect.” 

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prorector al Universității De Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„Romanian Healthcare Awards 2020 reprezintă un moment în care societatea medicală își promovează medicii, spitalele și echipele medicale care au dat dovadă de implicare și profesionalism în activitatea curentă pentru și în beneficiul pacienților. Sunt onorată că fac parte din juriul acestui eveniment, un juriu format din reputate personalități. Acest eveniment trebuie să ne arate că România are medici valoroși și unități medicale unde se practică un act medical de calitate.

În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial, cu peste 13.500 de membri activi, susțin valorizarea medicilor, iar în calitate de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București salut această inițiativă care promovează medicii de astăzi, studenții de ieri, pe care noi i-am format în toate universitățile de medicină și farmacie din țară.”

Dr. Adrian Udrea

 Director Medical, Medisprof Cancer Center

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

“Puterea exemplului a fost întotdeauna unul din motivele pentru care am clădit ceva in clinica mea. Haideți să ieșim din anonimat și să arătăm tuturor cât suntem de pasionați și de profesioniști în ceea ce facem.”

Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun

Consilier Prezidential, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențialăi

Președinte și membru al Juriului internațional Romanian Healthcare Awards 2021

“De prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes, atât din sfera profesioniștilor din sănătate, cât și a spitalelor. Punând mai des în lumină aceste povești, putem obține un efect de multiplicare! Pandemia cu care ne confruntăm ne-a dovedit o dată în plus rolul critic pe care personalul medical îl are în lupta împotriva răspândirii virusului. Fără îndoială că rezultatele medicilor și ale echipelor medicale nu ar fi fost posibile fără spitale performante. 


Romanian Healthcare Awards constituie o ocazie extraordinară de a ne arăta recunoștința pentru medici și echipe medicale a căror activitate stă sub semnul profesionalismului, devotamentului și responsabilității, și de a premia spitale modele de bune practici, în care putem păși cu încredere. Cele trei categorii ale ediției din 2020 – Medicul Anului, Echipa Medicală a Anului și Spitalul Anului vin să încununeze efortul consecvent depus zi de zi, pentru menținerea sănătății noastre, a tuturor, oferindu-ne nouă, membrilor juriului, prilejul de a ne arăta aprecierea și de a vă oferi însemnele prețuirii noastre pentru valorile promovate! Vă invit așadar, în calitate de Președinte și membru al juriului să vă faceți cunoscute poveștile de succes, nu doar în România, ci în lumea întreagă!”

Newsletter

Prof. Dr. Viorel Scripcariu

Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T.  Popa”, din Iași

Membru Juriu Romanian Healthcare Awards 2021

„La sfârșitul unei gărzi infernale sau după o operație dificilă, când realizezi că ți-ai ales un drum cu sens unic, îți aduci aminte și de ce ai ales să urmezi una dintre cele mai grele dar și mai nobile meserii din lume. De ce ai ales să pui sănătatea celor din jur mai presus de propria sănătate și de ce, de multe ori, petreci mai mult timp la spital decât alături de familie. Pentru că medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație, te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om, și pentru că medicii adevărați nu așteaptă nici bani, nici laude, pentru a-și face datoria. Câteodată, însă, ai nevoie de încurajări și de premii ca să poți mergi mai departe, așa cum actorii se hrănesc cu aplauzele publicului. Iar Romanian Healthcare Awards 2020, prima competiție din România cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor, exact asta și-a propus, să certifice valoarea profesională și umană, să ofere un plus de considerație și recunoștință.”